Hoe moet ik woorden leren?

Sommige mensen vinden woorden leren NIET belangrijk!

Maar hoe moet u een taal spreken als u de betekenis van de woorden niet kent?

Als u echt Papiaments wil spreken, dan is de vraag; “Hoe moet ik woorden leren?”

Huiswerk maken is nooit leuk als er zoveel andere dingen zijn die u ook fijn vindt, allicht doet u die liever en heeft u daarom ‘dan geen tijd’ om woordjes te leren.

Woordjes leren kan nooit op een snelle manier en niet als u er eigenlijk geen zin in hebt. Daar is geen ezelsbrug voor, het is een kwestie van LEREN en dat doet u alleen door u erop te CONCENTREREN!  Vergeet uw doel niet: “Papiaments leren spreken!”

U moet prioriteiten stellen en uw tijd anders indelen. Maak van het leren van woordjes Papiaments een dagelijkse routine!  Zet het in uw AGENDA! Minimaal 45 min per dag woordjes leren!

Het is lastig, maar oh zo nodig "Mi kier papia Papiamento/u!" (ik wil Papiaments spreken!)   ’Uit’ met die sociale media,  even geen Facebook, Twitter, WhatsAppp maar op uw computer, Ipad of laptop: PAPIAMENTS

 

1. Woorden leren! Ga er dus serieus voor zitten, misschien met Caribische muziek (kies radio) op de achtergrond, zoek een rustig plekje op in huis zodat u niet wordt afgeleid door andere geluiden en begin met het hardop lezen van de woordjes en ze direct te vertalen. Neem het in u op, kijk er bewust naar, blijf het hardop zeggen en herhaal het. HERHALEN is leren! 

Hebt u de volgende dag les, sta dan iets vroeger op en lees ze nog eens door zodat ze er weer in zitten. Herhaal het nog een keer tijdens het ontbijt of lunch; bedenk dat u er wél tijd voor moet vrijmaken en er aandacht voor MOET maken. Luister naar muziek in PAPIAMENTS . U leert “grammaticaal” niet de formele taal, u leert de echte (VOLK) taal en dit draagt bij aan een betere uitspraak. Dus muziek of radio luisteren helpt veel. 

 

2. Hang Post-it notes op in huis ofop uw werk en benoem dingen in Papiaments,  b.v.  een " prullenbak " = “bari di sushi”. Neem woordjes op met uw Iphone en luister er naar met een koptelefoon gedurende de dag. Veel cursisten gebruiken hun laptop, Ipad ofeen tablet om hun woordjes te leren. 

Leer geen aparte woorden, maar leer ze in een context. Associeer woorden met grappige slogans of geleerde zinsdelen, filmtitels of woordspelingen die u koppelt aan eigen ervaringen of momenen uit uw leven. 

 

3. Meld u aan bij het overhoorprogamma ( adres krijgt u na inschrijving), waar u uw woordjes kunt invoeren. Uw ingevulde woordenlijst op het overhoorprogramma kunt u ophalen op uw Iphone, Ipad of uw tablet. Het overhoorprogramma bied u multiple choice overhoring, samenvatting van woorden die u niet kent en nog meer mogelijkheden om u te helpen met het leren  van uw woordjes. Hou er alleen rekening mee dat als u meerdere betekenissen hebt ingevuld in het Nederlands, verwacht het programma bij het overhoren dat u ze allemaal kent. Maak het overhoren voor uzelf gemakkelijker door kleinere lijsten te maken, b.v.  van Lijst 1 maakt u lijst: 1a, 1b, 1c en 1d.   

Altijd na overhoren, geef aansluitend  wat meer aandacht aan de woordjes die u dan niet wist! 

 

4. Lees Papiaments. Maakt niet uit of u in beginners niveau bent, maakt niet uit of u slechts 4 van de 10 woorden kent. Over het algemeen begint u met eenvoudiger tekst, lees en leg alleen de meest algemene zin vast, daarna krijgt u uiteindelijk meer en meer begrip van de zinsconstructie.

Even geen spelletjes, niet chatten en geen TV. Even, u alleen op Aruba, Bonaire, Curaçao in......... Dushi! Overspoel uzelf met informatie in het PAPIAMENTS: luisteren naar radio, tv kijken, chatten, woorden leren, vertalen, etc. Houd alle mogelijke contacten met PAPIAMENTS. 

En gedurende uw cursus: wees nieuwsgierig. Vragen stellen, twijfel uiten, uw frustratie uiten b.v. omdat u net dat ene perfecte woord dat u wilt gebruiken maar niet kunt vinden. Leer het te zeggen in de omgangstaal en ontdek waarom ze dat zeggen. Soms leidt deze reacties tot een beetje beter begrip voor de logica van de taal.  

Dus, siña bo palabranan!  (Leer je woorden!) Gewoon TIJD erin steken, Succes!