PRiKiCHi

Op Aruba, Bonaire en Curaçao zien we vaak de Prikichi, in het Nederlands noemen we deze vogel een parkiet. Officieel heet de Prikichi; West-Indische Parkiet. (Aratinga pertinax pertinax)

Op de eilanden komen er verschillende soorten Prikichi’s voor. Als de Prikichi vliegt kan je de mooie blauwe kleur zien van de vleugels.

Prikichi di Aruba (Parkiet van Aruba) is groenachtig van kleur met bruin op de borst en een beetje geel rond de oogjes.

Prikichi di Boneiru (Parkiet van Bonaire) de “Prikichi di Boneiru” heeft een kop die helemaal geel is. Soms zijn de nek en de borst ook geel. Het voorhoofd, wangetjes en de keel zijn fel oranje. 

Prikichi di Kòrsou (Parkiet van Curaçao) de kop van de “Prikichi di Kòrsou” is helemaal geel, behalve de kroon. 

Samen - De Prikichi’s vliegen rond in paartjes, families of kleine groepjes. Ze kunnen heel snel vliegen. 

Geluid - De Prikichi’s kunnen niet echt mooi zingen. Ze krijsen heel luid en kunnen als ze in een groepje zijn behoorlijk kabaal maken.  

Pootjes - De pootjes zijn kort en donker van kleur. Ze kunnen zich goed staande houden op een cactus. 

Voeding - De Prikichi’s eten zaden van bijvoorbeeld de peulen of boontjes van de Wabi, Divi Divi en Indju. En ze eten ook fruit. Ook bloemknopjes of de bloemen van de cactus. 

Nesten - De Prikichi vindt het wel lekker om in een nest van termieten te gaan zitten. In het Papiamento zeggen we: Neshi di Comehein. Soms zijn het lege nesten maar soms zitten er gewoon nog termieten in het nest, dus gaan ze samenwonen. De termieten trekken dan wel de tussendeur dicht. De Prikichi gebruikt het nest als broedplaats. Hij maakt dan een gang in het nest met zijn snavel en aan het einde van de gang komt dan de broedplaats. De nesten zijn best wel stevig en soms gebruiken ze hetzelfde nest nog een keer. We mogen termietennesten niet zomaar weghalen want de Prikichi’s hebben de nesten nodig om er hun eitjes te leggen. Als de Prikichi’s geen nesten meer kunnen vinden dan worden er niet meer zoveel Prikichi’s geboren. Soms wordt er ook een nest gemaakt in een hol van een boom en soms in spelonk van een rots. Broeden - Ze kunnen het hele jaar broeden maar ze doen dit het liefst na de regentijd. De Prikichi broedt 21 dagen lang. Als de kleintjes er zijn dan blijven de ouders nog drie weken goed op ze letten. 

Lengte - Een Prikichi kan 26 cm lang worden met de staart erbij gerekend. De staart is ongeveer 12 cm lang.